Skip to content

Olika typer av text

Olika typer av text

Text är ett otroligt mångsidigt kommunikationsverktyg som kan anpassas för olika sammanhang och syften. Idag skriver vi om olika typer av text och hur man formulerar sig på olika sätt för att anpassa sig till olika sammanhang och nå ut tillrätt målgrupper.

För att göra det klart och tydligt börjar vi med ett exempel där vi skriver samma text på flera olika sätt. Därefter går vi igenom flera olika typer av texter och förklarar hur de olika texterna skrivs, vad fokus ligger på och i vilket sammanhang man använder sig av vilken typ av text. 

”Vi erbjuder en helhetslösning med ett säkert webbhotell, användarvänliga hemsidor och hjälper dig med digital marknadsföring. Så att du kan koncentrera dig på det du är bäst på: din egen verksamhet.”

Samma sak, fast på olika sätt

    1. Formell stil: ”Vi tillhandahåller en omfattande webblösning som inkluderar en säker webbhotellstjänst, användarvänliga webbplatser och stöd för digital marknadsföring. Detta gör att du kan fokusera på det område där du har den högsta kompetensen: din egen verksamhet.”

    2. Sociala medier/informell stil: ”Här är grejen – vi ger dig allt du behöver! Ett galet säkert webbhotell, hemsidor som är superenkla att använda och vi backar dig även med allt det där med marknadsföring online. Alltså, så att du kan fortsätta rocka din grej: ditt egna business!”

    3. Berättande stil: ”Låt oss ta dig med på en resa där vi kombinerar säkerheten hos vårt webbhotell med enkelheten i våra användarvänliga hemsidor. Dessutom stöttar vi dig genom djungeln av digital marknadsföring. Allt detta är utformat för att frigöra din tid och låta dig fokusera på din passion – din verksamhet.”

    4. Övertygande stil: ”Missade du memo? Vi levererar en fullständig och otroligt kraftfull lösning som omfattar toppklassigt webbhotell, lättmanövrerade hemsidor och en expertis som tar din digitala marknadsföring till nya höjder. Lita på oss, vi tar hand om tekniken så att du kan dominera inom ditt område: din verksamhet.”

    5. Kreativ stil: ”Häng med på ett äventyr där vi bjuder in dig till en värld av säkra webbhotell, hemsidor som leker och en digital marknadsföring som får din verksamhet att skina. Allt detta för att du ska kunna göra det du gör bäst – fullt fokuserad på att rocka din grej: din egen verksamhet!”

Informativ Text

En informativ text fokuserar på att ge läsaren fakta och information på ett klart och tydligt sätt. Denna typ av text och sätt att skriva används främst i nyhetsartiklar, rapporter, och utbildningsmaterial för att förmedla objektiv och saklig information till läsaren.

Berättande Text

En berättande text används för att berätta en historia eller skapa ett narrativ, måla upp bilder, karaktärer och omgivningar. Ställen där du hittar berättande texter är tex. romaner, noveller och personliga berättelser. Syftet med en berättande text är att formulera sig på ett sätt engagerar läsaren genom att väva samman händelser och karaktärer.

Övertygande Text

En övertygande text utformas och formuleras på ett sätt som påverkar läsarens åsikter eller handlingar. Den används framförallt i reklam, marknadsföring och politiska  argument/propaganda för att överföra ett budskap och övertyga läsaren om att något är bra/dåligt för just dem. 

Beskrivande Text

Beskrivande text använder många detaljer för att måla upp en bild i läsarens sinne. Den används mest för att skapa levande beskrivningar av platser, karaktärer eller objekt i skönlitteratur och resebeskrivningar eller till exempel resebloggar. Så att du som läsare får följa med på äventyret och får en känsla av platsen du läser om. 

Sociala Medier Text

Text på sociala medier är oftast kortfattad och engagerande. Den behöver vara koncis och formuelrad för att kunna fånga läsaren direkt. Den används i första hand för att dela tankar, bilder och länkar med en bred publik på plattformar som Instagram, Tik Tok, Twitter och Facebook med mera.

Teknisk Text

Teknisk text är tydlig och precist formulerad och förklarar komplexa ämnen. Den används till exempel i instruktionsmanualer, vetenskapliga artiklar och tekniska dokument för att kommunicera på ett exakt och strukturerat sätt. Därmed kan läsaren enkelt följa instruktioner utan att till exempel misstolka eller uppfatta instruktionerna på ett subjektivt/personligt sätt. 

Kreativ Text

Kreativ text fokuserar på att uttrycka känslor och fantasi. Poesi, prosa och konstnärligt skrivande använder kreativa tekniker för att skapa en känslomässig och personlig koppling med läsaren. Dikter och sångtexter är bra exempel på kreativa texter som är skrivna med mycket personlighet och känslor. 

Formell Text

Formell text kännetecknas av en strukturerad och professionell ton. Den använder korrekt grammatik,  ett korrekt ordförråd och undviker informella uttryck som slang och vardagliga/informella formuleringar. Denna typ av text syftar ofta till att informera eller överföra seriös information mellan personer. 

Akademisk Text

Akademisk text är formell och baserad på forskning. Den används i akademiska uppsatser, essäer och avhandlingar för att presentera analyser och argument på en avancerad nivå.

Användargenererad Text

Användargenererad text är skapad av användare, som recensioner, kommentarer och feedback. Den ger en interaktiv dimension till online-plattformar och produkter.

Affärs- och Professionell Text

Denna typ av text används i affärssammanhang, såsom e-postkorrespondens, rapporter och presentationsmaterial. Den är professionell och tydlig för att kommunicera effektivt inom arbetslivet.

Sammanfattning

Olika typer av text spelar olika roller och är anpassade för olika syften och målgrupper. Att förstå hur man använder rätt typ av text i rätt sammanhang är avgörande för att kommunicera effektivt och nå fram till läsaren på bästa sätt.

 Dela inlägget

Är ni redo att öka er försäljning på nätet?

Fyll i era kontaktuppgifter så kontaktar vi er så fort vi kan.