Skip to content

SSL-Certifikat, vad är det?

SSL-Certifikat, vad är det?

Förra veckan pratade vi om cyber-säkerhet och varför du ska skydda din webbplats. I detta inlägg kommer vi att utforska och förklara vad SSL-certifikat är och varför det är avgörande för en framgångsrik webbproduktion.

Vad är ett SSL-certifikat och varför är det viktigt för din webbplats?

Ifall du har en webbplats eller driver en online-verksamhet har du troligtvis hört talas om SSL-certifikat. Men vad är egentligen ett SSL-certifikat och varför spelar det sådan stor roll för din webbplats och dina besökare?

Vad gör ett SSL-certifikat?

SSL står för Secure Sockets Layer, och ett SSL-certifikat är ett krypteringsprotokoll som säkrar kommunikationen mellan en webbläsare och en webbserver. Med andra ord, man kan säga att det skapar en säker anslutning mellan din webbplats och dina besökare. När ett SSL-certifikat är aktiverat, syns en hänglåsikon bredvid webbadressen i webbläsaren, vilket indikerar att webbplatsen är säker.

Inte säker?

När en webbplats inte har ett SSL-certifikat eller har problem med sitt certifikat, betraktas den som ”inte säker”. Då står det ”inte säker” längst fram i webbadressen. Det innebär att den information som dina kunder, besökare och användare skickar eller tar emot på din webbplats kan vara sårbar för avlyssning och potentiell stöld av obehöriga. Detta kan inkludera personlig information och känsliga data vilket skapar en risk för besökarna och användarna på din webbplats.

Kryptering för säker dataöverföring

För att göra det enkelt kan man säga att huvudsyftet med ett SSL-certifikat är att skydda data som överförs mellan användare och webbserver. När en besökare skickar information via din webbplats, som inloggningsuppgifter eller kreditkortsnummer, krypteras den informationen med hjälp av SSL-certifikatet. Detta gör det nästintill omöjligt för obehöriga att avlyssna och stjäla känsliga data under överföringen. Saknas SSL-certifikatet finns det alltså en risk att denna data hamnar på fel ställe och i fel händer.

Förtroende och trovärdighet

Förutom att skydda data så skapar ett SSL-certifikat också förtroende och trovärdighet för din webbplats. När besökare ser att din webbplats är säker känner de sig trygga med att interagera med den. Och tvärtom, om en webbplats saknar ett SSL-certifikat, kan det skapa osäkerhet bland besökare, vilket kan leda till att de undviker att dela sina personuppgifter eller genomföra transaktioner på webbplatsen. Och då förlorar du besökare och kunder.

Du kan också tänka på att ett SSL-certifikat gör mer än att öka säkerheten och användarnas förtroende. Ett SSL-certifikat ger även positiva effekter på din webbplats SEO (sökmotoroptimering). Sökmotorer som Google prioriterar webbplatser med SSL-certifikat genom att ranka dem högre i sina sökresultat. Detta innebär att din webbplats har bättre chanser att synas högre upp i sökmotorernas resultatlistor om du har ett aktiverat SSL-certifikat, och bra ranking och SEO ökar din synlighet och lockar fler besökare till din webbplats.

Hur får du ett SSL-certifikat?

Att skaffa ett SSL-certifikat är en relativt enkel process. Du kan vanligtvis köpa ett SSL-certifikat från din webbhotelleverantör eller genom tredjeparts SSL-utfärdare. När du har installerat certifikatet på din webbserver, aktiveras den säkra anslutningen och dina webbplatsbesökare kan tryggt surfa och interagera på din webbplats.

I dagens digitala landskap är säkerheten avgörande för varje webbplats. Ett SSL-certifikat skapar en säker och krypterad anslutning som skyddar din webbplatsdata och dina besökare. Dessutom ökar det förtroendet och trovärdigheten för din webbplats, vilket kan leda till ökad trafik och bättre sökmotorrankningar. Så se till att integrera ett SSL-certifikat i din webbproduktion för att säkerställa att din webbplats är pålitlig, säker och framgångsrik i dagens digitala värld.

 Dela inlägget

Är ni redo att öka er försäljning på nätet?

Fyll i era kontaktuppgifter så kontaktar vi er så fort vi kan.